Affiliatemarknadsföring i korthet

Tjäna pengar på internet är en dröm som många har. Jobba hemifrån när man vill och bara se hur pengarna trillar in på kontot – vem vill inte uppleva det? Många använder sig av affiliatemarknadsföring (affiliate marketing) för att tjäna pengar på nätet.

Det innebär att man agerar som återförsäljare för olika produkter genom sin blogg eller hemsida. När någon utför ett köp får du provision på försäljningen. På detta sätt tjänar både du och försäljaren – du får procent på alla sales du gör, medan försäljaren ökar sin försäljning genom att få in nya kunder.

Det finns en del saker du bör tänka på innan du börjar med affiliatemarknadsföring. Den första saken är produktval – du bör hitta en produkt som du inte skäms över att marknadsföra, en produkt som du själv gillar. Marknadsföringsproffs kanske kan sälja in i princip vad som helst, men vi vanliga dödliga säljer aldrig bra om vi inte tror på det vi gör. Dessutom har du förmodligen någon form av personlig kontakt med dina läsare, och du vill ju knappast känna dig som att du lurar dem, eller hur? Alltså gäller det att hitta en bra produkt – körkortsfrågor på cd-rom brukar vara ett lättsålt alternativ för den som vill tjäna pengar.

Du bör också tänka på att produkterna bör ha någon form av relation till innehållet på din hemsida eller blogg. Det kan ju vara svårt att få någon att köpa fiskeredskap om din hemsida handlar om orkidéodling! Även om det låter konstigt att man inte tänker på något som är så pass logiskt är det ibland just de elementära sakerna man glömmer bort!

Använd också ditt nätverk av vänner och bekanta för att popularisera produkten. Sprid informationen på Facebook, Twitter och andra sociala nätverk. Se på detta ungefär som när du träffar en polare på gatan och tipsar honom om den där fantastiska trädgårdssaxen som du köpte. Dock bör du se till att du inte pushar för hårt, för tros allt vill varken dina besökare eller dina vänner se en oändligt sinande ström av spam som skriker ”köp köp köp”. Popularisera produkten måttfullt och smakfullt men effektivt, så kommer även du tjäna pengar på internet!

6 Sep 2011