Att sökmotoroptimera sin hemsida

SEOOm man har en hemsida och vill att den ska ranka bra i sökmotorerna måste man ägna sig åt sökmotoroptimering eller SEO. Detta innebär i korthet att man gör sin hemsida attraktivare för sökmotorerna, så att de har lättare att hitta den. Man kan jämföra detta med en present – om du köper en bra present till någon närstående kommer du också vilja förpacka den snyggt. SEO är som en presentförpackning, med den skillnaden att man inte slänger förpackningen efter att man öppnat paketet.

Det finns flera olika typer av SEO, och man måste ägna sig åt alla delar samtidigt för att få bäst effekt. Den kanske enklaste typen, i alla fall om man har en liten hemsida, av SEO är så kallad on-page optimering. Man förändrar alltså saker på sin hemsida för att göra den attraktivare för sökmotorerna. En mycket viktig sak är till exempel titeln på hemsidan.

Om du har en hemsida som handlar om slagborrmaskiner vill du att folk som söker slagborrmaskiner hittar din hemsida. Din titel kanske är Berras hemsida om slagborrmaskiner. Men det viktigaste sökordet bör komma först i titeln för att ge bäst effekt, så om du döper om din hemsida till Slagborrmaskiner – Berras tankar om slagborrar kommer du redan ha gjort ett litet SEO-steg. Det viktigaste ordet (slagborrmaskiner) kommer först i titeln, dessutom får du in ett sekundärt sökord (slagborrar) i titeln, vilket gör att folk som söker efter slagborrar också kan hitta din sida.

Off-page är en helt annan historia – det handlar om länkbygge, sociala signaler och andra komplicerade faktorer som påverkar hur bra din hemsida rankar. Om du vill komma upp i rankningen och använda dig av off-page strategier är det bättre att du anlitar ett företag som arbetar med SEO – ett av de bättre är Get Global AB, som kan hjälpa dig med allt inom sökmotoroptimering!

27 Mar 2012