Cykelstaden Stockholm

Cyklar i StockholmMånga som besöker Stockholm och utforskar staden gör detta genom att gå till fots och ta kollektivtrafiken vid längre sträckor. Förvisso är det inget fel på att utforska staden på detta sätt, men det många inte tänker på är att Stockholm faktiskt är en ypperlig cykelstad.

Cykelsightseeing – alltså guidade turer på cykel – är en väldigt bra introduktion till Stockholm som cykelstad. Dels får du många spännande intryck och får se olika sevärdheter, varav många kanske är sådana som kanske inte ens infödda Stockholmare känner till. Dels ger det dig en härlig överblick över staden som sådan, du kan uppleva olika stadsdelar och deras charm under ganska kort tid – vilket kan ge dig en lite bättre bild av vilka stadsdelar du vill utforska fördjupat.

Det finns många företag i Stockholm som erbjuder cykeluthyrning (eller rent a bike som det ofta kallas nuförtiden). En del av dem erbjuder också guidade sightseeingturer. Vi rekommenderar att du faktiskt hyr cykel från ett sådant företag även om du planerar utforska staden på egen hand, inte för att de har bättre hyrcyklar utan för att expediterna mer än gärna tipsar dig om olika cykelrutter och kan bistå med kartor och andra tips som förgyller resan, det kan röra sig om allt ifrån intressant arkitektur från sekelskiftet till ett tips om en krog att käka lunch på. Oavsett vilket – prata med personal och våga fråga när du hyr din cykel, det kommer du garanterat att tjäna på och personalen kommer vara glada över att hjälpa dig.

Stockholm är en härlig stad och än bättre blir den om man lär känna den på cykel. Nästa gång du planerar ett besök i huvudstaden, se till att inplanera minst en turistdag på cykel. Det är inte dyrt att hyra cykel, det är nyttigt och du hinner uppleva mer än om du promenerar!

26 Mar 2014