Högskoleprovet – faktorer som påverkar resultatet

När man skriver högskoleprovet finns det en rad faktorer som påverkar ens resultat. Det finns många som tror att högskoleprovet är ett rent kunskapsprov, i stil med ett iq-test, men det är bara en liten del av sanningen. Det finns nämligen en hel del saker som inverkar på ens resultat, några av dessa kommer listas i denna artikel.

Förberedelser. Det är väldigt viktigt att förbereda sig inför högskoleprovet. Det spelar egentligen ingen roll hur pass intelligent du är om du kommer till provet helt oförberedd. Därför är det rekommenderat att göra gamla högskoleprov och plugga extra på de kunskaper som provet faktiskt mäter.

Tidspress. När du skriver högskoleprovet har du endast en viss tid på dig att klara av alla moment. Se till att öva i förväg så att du är säker på att du hinner svara på alla frågor.

Taktik. Vissa av frågorna kommer du förmodligen inte kunna svaret på. Försök utesluta svar som du vet är felaktiga och chansa bland de kvarvarande alternativen. Du får inte minuspoäng för fel svar så en chansning är alltid bättre än att inte svara på frågan alls.

Sömn. Detta är något som många som skriver högskoleprovet försummar. Men det är faktiskt vetenskapligt bevisat att kroppen mår som bäst efter minst åtta timmars sömn. Det är lätt att lura sig själv med floskler om att man klarar sig på fyra timmar, det är ju bara en natt det gäller, men man lyckas bättre på högskoleprovet om man sovit minst åtta.

Detta är bara några saker som inverkar på ens resultat på högskoleprovet, men det är hur som helst viktigt att ha detta i åtanke om man vill få ett bra provresultat!

22 Jun 2011