Hur väljer man blodtrycksmätare?

När man ska börja mäta sitt blodtryck i hemmet så är det viktigt att man skaffar en blodtrycksmätare från Omron som fungerar väl. Dessutom ska det vara en apparat som är lätt att använda. Beroende på individuella behov så bör blodtrycksmätaren ha funktioner som gör att man kan ta den med på resor och spara information i själva mätaren. Det tar alltid lite tid att vänja sig vid en ny maskin, men tanken är ju att man ska kunna ha glädje av den länge så det är alltid smart att satsa på hög kvalitet.

Komfort

För många så är det komforten som kommer att styra valet av blodtrycksmätare. Man tittar på först och främst på hur manschetten är utformad. Idag finns det digitala blodtrycksmätare som har manschetter som man kan fästas på överarmen eller runt handleden. När man väl har fått manschetten på plats så är det bara att starta maskinen och vänta på att få sina värden presenterade på ett tydligt vis. Det ska vara lätt att fästa manschetten själv och sedan är det också bra om knapparna på blodtrycksmätaren är tydliga och enkla att förstå.

Om man vill ta sin mätare med sig på resor eller bara för att gå igenom de värden man har lagrat i den med sin sjuksköterska, så är det också viktigt att den inte är för tung och att den kan fungera utan tillgång till ett kontaktuttag i väggen. Om blodtrycksmätaren kommer i en behändig väska så ska man alltid spara denna till de tillfällen då man måste ta den med sig.

Pris

Pris är också viktigt. Man kan säga att det finns digitala blodtrycksmätare inom alla klasser och det går att hitta riktigt bra varianter för en billig peng. Det viktigaste är att man inte snålar på sin hälsa. Om man ska välja mellan en billigare variant som inte ger samma komfort och funktionalitet som en dyrare modell så är det bättre att satsa på den som kostar lite mer. En blodtrycksmätare ska man kunna ha glädje av många år även om man förhoppningsvis kan bota sina problem snabbare genom att läsa av sina värden och dra rätt slutsatser.

Avläsning

För att det ska bli lätt att läsa av en blodtrycksmätare så är det viktigt att man förstår vad de olika knapparna och fälten på apparaten står för. Ofta så är det så att dessa anges på engelska eller med förkortningar. Om det känns snurrigt så kan man anteckna på själva apparaten med en klisterlapp som påminner om vad de olika beteckningarna står för. Det är också viktigt att man upplever att det är lätt att spara informationen som man får då man mäter sina värden. En del tycker att det är enkelt nog att anteckna dessa medan andra vill att allt ska sparas i blodtrycksmätaren. Olika modeller har olika funktioner så läs på ordentligt om de specifika finesserna och egenskaperna innan du väljer den modell som du tror kommer att fungera bäst för dig. Sedan kan man ju även se närmre på vilka digitala blodtrycksmätare som har fått bäst i test.

27 Dec 2012