Kan jobbkläderna vara miljövänliga?

FairwearInom många branscher har man antingen en jobbinuform eller i alla fall en dresscode, det vill säga ett klädval som alla anställda måste respektera. Om du går in på en bank, skulle du verkligen känna dig seriöst bemött om expediten var klädd i en hawaiiskjorta, shorts och tofflor? Förmodligen inte. Ofta delar också företagen ut så kallade profilkläder till sina anställda dels för att öka synligheten, dels för att folk ska kunna känna igen anställda och veta att de kan vända sig till dem ifall de har några frågor. Till exempel brukar man kunna känna igen bussvärdar vid större busstationer på deras jackor.

Det är självklart viktigt att profilkläderna har bra kvalitet, men ännu viktigare blir det när det gäller vinterjackor. Det handlar faktiskt om de anställdas hälsa - om någon ska vara utomhus vintertid är det oerhört viktigt att personen inte fryser, att jackan är tålig mot vind och snö, att jackan har påsydda reflexer som syns i mörkret (förresten kan du trycka företagets logga på ett reflekterande material, då syns den bra även i mörker) och så vidare.

Men går det att göra detta på ett miljövänligt sätt? Kan ett miljömedvetet företag fixa miljövänliga jobbkläder? Jo, det finns faktiskt företag som erbjuder ekologiska profilkläder och olika typer av profilkläder i Fair Wear. På detta sätt får du inte bara kläder av hög kvalitet, utan du får även miljöneutrala kläder som inte skadar omgivningen.

Visst, det kanske kostar lite mer, men för ett företag som vill vara miljömedvetet är det verkligen ingen större merkostnad och dessutom så får man igen det i form av en grönare värld. Vill man att ens företag inte kan förknippas med barnarbete och slavliknande villkor är det bättre att investera i Fair Wear - det kostar faktiskt inte så mycket mer än att köpa vanliga jobbkläder till ens anställda!

7 Mar 2014