Kort om egenutgivning

Egenutgivning är ett fenomen som inte är nytt, men som verkligen fått ett uppsving i samband med internetboomen och i och med att datorerna och digitaltrycket gjort sitt intåg i bokvärlden. Förr i tiden var det svårt och dyrt att vara egenutgivare, speciellt eftersom det bara fanns offsettryck att tillgå, men numera är det mycket enklare att ge ut sin egen bok.

Precis som med det mesta i livet brukar kostnaderna för egenutgivning rinna iväg mer än vad man kanske tänkt sig när man började budgetera för sin bok. Tänk till exempel på att saker som man verkligen behöver för att boken ska hålla en bra kvalitet - till exempel lektörsläsning och korrekturläsning - kostar en bra slant. Har du ingen tidigare erfarenhet av till exempel InDesign eller liknande program kommer du få betala någon som sätter din inlaga (d.v.s. formger insidan av boken så att den går att trycka), samma sak när det gäller att ta fram omslaget. Det är alltså många poster där pengar går åt, förutom själva trycket.

Men så länge man är medveten om detta och budgeterar för det så är det inte mer än en vanlig utgiftspost. Sedan tillkommer så klart kostnad för tryck också.

Det stora plusset med egenutgivning är att du får full kontroll på allt som rör din bok. Och eftersom du investerar hela kostnaden får du också behålla hela vinsten, så om din bok säljer bra kan det bli en fin slant.

Vill du veta mer om egenutgivning samt läsa intervjuer med aktörer som verkar inom egenutgivningen? Besök då Egenutgivarguiden.se!

 

13 Nov 2014