Melanotan - mirakelämne eller farligt preparat?

SolenDet finns ett ämne som heter melanotan och som utlovar att folk kan bli bruna utan att sola, eller med minimalt solande. Melanotansidorna gör reklam för att man kan bli brunare snabbre, för att brännan kommer hålla i sig längre, vilket i sin tur gör att man minskar sin exponering för direkt solljus, vilket ju är bra. Men fungerar ämnet verkligen? Eller är det bara ett marknadsöringsknep?

Melanotan påverkar kroppen till att tillverka ett hormon som förekommer naturligt, som gör att människokroppen blir brunare snabbare och att brännan håller i sig längre. Det är kanske inte ett mirakelämne, men det är bevisat att det fungerar och att det fungerar bra. Man blir brunare. Solbrännan håller i sig längre. Det är fakta.

Det finns dock en del personer som anser att det är ett farligt preparat, vissa tycker t.o.m. att melanotan borde förbjudas. Livsmedelsverket har till exempel utfärdat en rekommendation om att man inte ska använda melanotan. Är det då ett farligt preparat, stämmer det?

Än så länge finns det inga direkta bevis på att melanotanet skulle vara farligt. På kort sikt kan en del biverkningar förekomma, men de är inte så allvarliga - det rör sig om övergående leverfläckar och ökande sexlust (detta är för de flesta en positiv biverkning). Men det stora problemet är att det inte finns några undersökningar om hur melanotan påverkar kroppen på lång sikt. Man kan inte veta vad exakt som händer om man brukar melanotan till exempel under flera års tid, eller om ämnet inte påverkar en negativt efter ett antal år. Så det finns helt klart risker med melanotan.

Det är alltså upp till dig att bestämma dig. Om du vill så kan du kan köpa melanotan på hemsidan Blibrunutansol.eu, där du även kan få hjälp med att gå ner i vikt med instant slim!

 

11 Feb 2014