Mjäll och mjälleksem - ett vanligt hudproblem för många!

Mjäll kan upplevas som ett stort problem av dem som är drabbade av. Det är aldrig kul all få vita flagor på kläder och irriterande klåda är ett konstant störningsmoment. För vissa kan stora besvär med mjäll påverka självkänslan.

Mjäll kallas även för skorv och dess latinska namn är Pityiasis captis. Problemen visas genom att det kommer mycket hudflagor från hårbotten. Orsaken till att det händer är att det sker en naturlig förnyelse av huden i hårbottnen, och de döda hudcellerna stöts ut och lossnar i mycket små torra vita fjäll. Den främsta orsaken till att få problem med mjäll är att att det är onormalt stor mängd av döda hudceller och de utstötta hudcellerna är större i format än normalt. Mjäll kan vara torra flagor eller aningen feta. De feta fastnar lätt i hårbotten. Jästsvampen Malassezi Globosa som finns naturligt i hårbottnen tros vara ursprunget till besvär med mjäll. Denna jästsvamp kan ibland under vissa omständigheter orsaka en inflammatorisk reaktion som ökar mängden döda hudceller som stöts ut.

Mjäll är ett mycket vanligt problem bland befolkningen, upp till 20% av befolkningen tros ha besvär med mjäll. Mjäll orsakar inga andra besvär som håravfall eller följdsjukdomar.

Pronlem med flagnande hårbotten brukar först dyka upp i samband med puberteten, och besvären brukar vara som värst runt 20 års åldern. Besvären försvinner vanligen för gott i medelåldern, anledning till detta är okänt.

Seborremiskt eksem och andra mjällliknande eksem Mjäll kan även vid omfattande besvär ge upphov till vad som kallas seborremiskt eksem. Detta kallas även mjälleksem. En skorpliknande yta på hårbotten bildas och kan även sprida sig till ansiktet. Eksem orsakat av omfattande mjällbesvär brukar drabba små barn upp till 3 års ålder och ungdomar runt 20 år.

Det finns en två mindre vanliga orsaker som kan ge upphov till mjäll förutom den som orsakas av svamp. Dessa kallas Atopisk eksem och psoriasis. Allergiska reaktioner av hårvårdsprodukter kan även i sällsynta fall ge upphov till mjäll.

Atopiskt eksem är en inflammatorisk kronisk sjukdom som ger upphov till klåda. Symptomen är liknande de som finns med mjälleksem, men atopiskt eksem är ofta förknippad med svår klåda och mycket irriterad hud. De som lider av atopiskt eksem har ofta kliande eksem på andra delar av kroppen som knäveck, armveck eller händer. Atopiska eksem kan även förekomma i ansiktet. Sjukdomen kan ej finnas på nyfödda, men kan drabba små barn.

Psoriasis är en hudsjukdom som kan ge upphov till hudfjäll som ser ut som tjocka, hårda kakor av hud. Psoriasis ger ofta utslag på armbågar och knän, men sällan i ansiktet. Det är framförallt i barnåren som psoriasis misstolkas som som mjälleksem.

24 Apr 2013