Om psykoterapi i Stockholm

När man mår dåligt kan det vara svårt att veta när man bör vända sig till psykoterapeut och när man ska klara sig själv. Klart är att psykoterapi alltid hjälper en att komma över ens problem snabbare än om man bara gör det själv, men å andra sidan är det inte alltid som man har möjlighet eller ork att vända sig efter professionell hjälp. Även Vårdguiden är lite svävande kring när man behöver psykoterapi:

Om man mår psykiskt dåligt eller går igenom en svår kris kan det hjälpa att gå i psykoterapi hos en psykolog eller psykoterapeut. Behandlingen kan till exempel gå ut på att förändra beteenden som man hindras av i livet, eller att man ska komma i kontakt med sina känslor, förstå och acceptera dem.

För att förenkla det hela oerhört mycket kan man säga att om man mår dåligt även på lång sikt, eller om man har svårt att hantera en eller flera negativa händelser (till exempel dödsfall i familjen), eller om man känner att man försöker självmedicinera (till exempel genom alkohol eller mediciner) bort ångest och stress så är det nog läge att vända till till en psykoterapeut.

Psykoterapi i Stockholm

Om man bor i huvudstaden finns det också ett stort urval av terapeuter som erbjuder psykoterapi i Stockholm. Det man först och främst bör kolla upp är att terapeuten man vänder sig till faktiskt är legitimerad. Därefter är det alltid bra att prata med terapeuten eller mottagningen om vad för typ av psykoterapi de använder sig av och vad för behandling man kan förvänta sig. Tillsammans med terapeuten lägger man upp en plan och pratar igenom de mål som man önskar uppnå. Tänk dock på att det inte alltid är helt lätt att sätta upp dessa mål från första början, då det är svårt att konkretisera innan man påbörjar terapin. "Jag vill må bättre" är ju ett väldigt övergripande mål, men det är bra om man kan dela upp det i mer konkreta delmål.

En av de viktigaste faktorerna när det kommer till huruvida psykoterapin fungerar eller inte är just samspelet med ens psykoterapeut. Eftersom det finns väldigt många som erbjuder psykoterapi i Stockholm bör man absolut gå vidare till en annan terapeut om det inte känns rätt. Dock bör man tänka på att det ofta inte kommer att kännas rätt till en början, särskilt om man är ovan vid psykoterapi. Det är trots allt en svår och ganska tung process, och att prata om svåra trauman med en okänd person känns sällan bra direkt från start. Så ge terapeuten i alla fall en månad, om det sedan inte känns att det fungerar kan du gott byta.

Vi hoppas att dessa tips hjälper dig som går igenom en livskris till att hitta en terapeut som erbjuder bra psykoterapi i Stockholm.

25 Nov 2014