Om tryck av bok

Trycka bokNär man ska trycka en bok finns det mycket att tänka på - både när det rör det tekniska, men även när det kommer till saker som själva manuskriptet finns det en del saker att tänka på.

Till det tekniska hör saker som offsettryck vs digitaltryck, hårdpärm vs mjukpärm, papperstjocklek, hur många sidor man behöver i färg (om ens några) och så vidare. För mindre upplagor lämpar sig digitaltryck, för större offsettryck, allt annat är en smak- och budgetfråga.

Vill du trycka din bok i hårdpärm kostar det såklart mer än om du ska trycka en poket. Det kostar också mer om du vill ha tjockare papper, sedan påverkar också färgen på pappret och en mängd andra faktorer priset. Ju fler sidor av din bok som du vill trycka i färg desto mer kostar det. Också storleken på upplagan påverkar priset, ju fler böcker du trycker, desto lägre styckpris kan du få.

Vi rekommenderar att du använder Vulkan för att trycka din egen bok, eftersom de har oerhört stor erfarenhet (först och störst i Sverige på egenutgivning), bra priser och tillmötesgående personal. Ett väldigt stort bonus med Vulkan är att de också erbjuder olika kringtjänster som rör ditt boktryck.

Medan andra företag enbart erbjuder tryck så har Vulkan experter på plats som kan bistå med allt som hjälper din bok att bli perfekt och som gör att du kan trycka en bok som verkligen ser professionell ut - inte som ett amatörhantverk med felaktiga inlagor och många språkfel. Bland annat kan du dra nytta av korrekturläsning - något som gör ditt manus till en mycket bättre slutprodukt, eftersom du får professionell hjälp från professionella författare.

Dessa små tips kanske hjälper dig som vill trycka din bok - det är faktiskt riktigt intressant att trycka en bok, själv tryckte jag upp farfars fars gamla dagbok i femtio ex för några år sedan - mycket intressant att läsa om händelserna i 1900-talets början, dock bara för familjen. Men det var lärorikt och resultatet blev bra - därav också denna artikel!

24 Apr 2014