Genom att ha en bra studieteknik så får skolan väldigt mycket lättare. En bra studieteknik är ingenting som kommer automatiskt, utan är något man aktivt måste träna upp. Ibland kan det vara bra att ha någon som hjälper en att skaffa en bra studieteknik. Från Smartstudies kan du få hem en privatlärare som hjälper dig att komma igång med studietekniken. Nedan finns några bra tips för att kunna plugga mer effektivt.
Sätt upp mål – och ha något roligt som morot
Det är viktigt att sätta upp mål för skolarbetet som gör att man har något specifikt att jobba efter. Sätt upp några få, större mål för terminen. Det kan till exempel vara att höja betyget i ämne A, B, C och D. Bryt sedan ner de stora målen i mindre delmål, där det minsta kan handla om den enskilda läxan i ett av dessa ämnen. Ge dig sedan en belöning när du nått målet. En ”morot” kan t.ex. vara att kunna se en film med gott samvete eller åka på träning utan att känna stress.
Var ute i god tid
Det är vanligt att vänta in i det sista med att läsa inför ett prov eller ett läxförhör – och sedan försöka pressa in all kunskap. Dock ger den tekniken sällan önskat resultat. Du lär dig mindre och glömmer snabbare det lilla du lyckades få in i huvudet. Då är det betydligt bättre att börja läsa i god tid före provet och läxförhöret. Läs igenom texten ett par gånger och låt den ”mogna” några dagar. Läs sedan igen och förhör dig själv. Ett gott tecken på att du varit ute i god tid är när du dagen före provet/förhöret känner dig färdigläst och därmed kan ägna dig åt något roligare den eftermiddagen och kvällen t.ex. att titta på Tv eller träffa vänner.
Sov de timmar du behöver för att må bra
För att göra ett bra jobb i skolan är det viktigt att du får tillräckligt mycket sömn. Då blir du piggare och lär dig lättare. Det bästa är att ha en jämn dygnsrytm, det vill säga att gå upp och lägga sig ungefär på samma tider.
Använd elevkalender
Skaffa elevkalender om du inte har! Kalendern gör dig duktig på att använda tiden effektivt. På så sätt gör du bättre ifrån dig. Skriv upp allt viktigt som händer i skolan och i dina fritidsaktiviteter. Det som gör kalendern till ett bra redskap är att den hjälper (om den används rätt) att förutse när du inte kommer att ha mycket extra tid, vilket ger dig en indikation om när du måste lägga ner mer tid för att inte komma i trångmål och stress under dessa perioder. Genom att anteckna allt viktigt i din kalender kommer du ihåg alla läxor och prov.
Repetera
Hur behåller vi kunskapen efter att vi har lyssnat eller läst? Hur gör man egentligen för att på bästa sätt inte glömma bort det man precis lärt sig? En förutsättning för att komma ihåg är att repetera innan man glömmer, inte efteråt. Ett bra tips är att göra en kort repetition på 5-10 minuter av det du lärt dig innan dagen är slut. (Ett bra tillfälle för detta t.ex. vara när du äter mellanmål efter skolan). Bra är också att renskriva sina anteckningar samt skriva sammanfattningar på det man lärt sig för att minnas bättre. För att komma ihåg det man går igenom i skolan på bästa möjliga sätt ska man repetera innehållet inom ett dygn, därefter inom en vecka, inom en månad, inom tre månader, inom ett halvår samt inom ett år.
Andra inlägg
- Lär dig skapa en grund i din investeringsportfölj
- Tips för dig som vill ha det städat och fint
- Tips på hur du minskar skaderisken med hjälp av ergonomiska ledstaplare och staplare
- Hur smittsamt är könsvårtor och hur botar man dem
- Jämför hyrbilspriser på Hyrbilguiden
- Om psykoterapi i Stockholm
- Kort om egenutgivning
- Hotell och konferens i Halmstad
- Skicka nalle
- Ett hotell med boende och konferensrum